Byskolornas framtid het valfråga i Heby

Heby kommuns ekonomi är ju i kris, med mångmiljonunderskott. I jakten på besparingar riskerar en eller flera av kommunens populära byskolor att läggas ned. Det har nu blivit en het valfråga som engagerar många.

De senaste sex åren har Heby kommun gått back ekonomiskt, och det totala underskottet är nu på över 40 miljoner kronor.

Partierna är ense om att det krävs kraftfulla åtgärder i form av både skattehöjning och besparingar nästa år.

Det är mot den bakgrunden som en del små byskolor hänger löst, eftersom små skolor anses mindre kostnadseffektiva än större enheter.

I Enåker, Huddunge och Vittinge finns små idylliska och välfungerande byskolor - med mindre än femtio elever vardera - som nu är hotade.

Folkpartiet är ett parti som i årets val gjort byskolorna till sin viktigaste valfråga. De anser att skolorna måste finnas kvar. Folkpartisten Tomas Bergström menar att en hel by på sikt kan hotas om skolan läggs ner.

Att låta en friskola ta över driften anses som ett sätt att rädda skolorna kvar, men det är exempelvis Vänsterpartiet helt emot:

- Friskolor kommer att ta pengar ifrån övrig verksamhet inom skolan, säger vänsterpartisten Bengt Löfling.

Även Centerpartiet slår vakt om byskolorna, men anser att ekonomin är överordnad:

- trots allt så är det juy pengarna som bestämmer, säger det centerpartistiska kommunalrådet Carl-Ove Ernlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".