Dömd och petad från (sd) - nu tillbaka på valsedeln

Jan Björklund blev Sverigedemokraternas representant i kommunfullmäktige i Hallstahammar när de tog sitt enda mandat i Västmanland i förra valet. Men han plockades bort efter en dom i tingsrätten.

Nu är han tillbaka, trots att Sverigedemokraterna haft en policy om nolltolerans för brott.

Adam Marttinen som beställer valsedlarna för Sverigedemokraterna i Västmanland, förklarar varför de ändå tar Björklund tillbaka.

- Upplever vi brotten som väldigt grova eller de har hänt nära inpå i tiden är det nog bäst vi avstår från att låta dem kandidera. Men är det ett lindrigt brott som begåtts för en väldigt massa år sedan kan man se genom fingrarna med det, säger Adam Marttinen.

Sverigedemokraten Jan Björklund dömdes för två år sedan till dagsböter efter att han förfalskat en namnteckning för att få vapenlicens för en pistol. Såhär säger han själv om partiets agerande:

- Det är klart det inte kändes bra när de petade mig först och sen vill ha tillbaka mig igen. Det kommer av att det finns vissa personer inom det här partiet som vill ha bort mig från listan. Mer säger jag inte, säger Jan Björklund.

Valsedelsansvarige Adam Marttinen tycker inte att Sverigedemokraterna har svårigheter att hitta villiga kandidater utan brottsligt förflutet, trots att två personer petats från listan i Hallstahammar på grund av begångna brott den senaste mandatperioden.

För ett par veckor sedan berättade P4 Västmanland om att en kandidat i valet för Sverigedemokraterna i Hallstahammar är dömd för grova våldsbrott. Efter det togs den personen bort från listan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".