Tolkcentralen kunde inte ordna dövtolk

Landstinget Västmanlands Tolkcentral lyckades inte ordna dövtolk, trots att man hade två veckor på sig. Den drabbade - Ingrid Asplund, ordförande i Hörselskadades förening i Köping - är mycket kritisk.

När Ingrid Asplund skulle gå på en konferens i förra veckan fick hon inte den hjälp med tolkning som hon anser sig ha rätt till. Detta trots att hon hade beställt hjälp av landstinget med en så kallad skrivtolk hela två veckor i förväg.

- Jag hade kunnat sagt så här: ”Jag stannar hemma, jag går inte dit.” Men jag blev så förbannad så att jag tänkte att jag ska gå dit och försöka, säger Ingrid Asplund till P4 Västmanland.

Hon menar att tillgång till tolkning är mycket viktigt för hörselskadade:

- När man har börjat att få skrivtolk så reser sig en hörselskadad: ”Nu deltar jag, nu får jag tillgång till orden”, säger Ingrid Asplund.

Men på konferensen den 29 augusti - som handlade om handikappades rättigheter - fick Ingrid Asplund inte tillgång till orden.

I varje fall inte genom skrivtolk eller vuxendövtolkning, som är det formella namnet hos landstingets tolkcentral.

Tolkcentralens chef Ingrid Meissner säger att de inte fått det första brev som Ingrid Asplund skickade på e-post två veckor innan konferensen.

Ingrid Asplunds påminnelse, som kom fem dagar innan konferensen, kom däremot fram till Tolkcentralen. Men på den korta tiden hann de inte skaffa fram en tolk.

Detta eftersom Landstinget Västmanland, till skillnad från en del andra landsting, inte har någon egen anställd skrivtolk utan måste beställa in den tjänsten, berättar Ingrid Meissner.

- Jag förstår hennes frustration över att inte ha fått tolk vid det här tillfället; det gör att man blir ännu mer handikappad. Men vi ska göra vad vi kan för att se över det här, säger Ingrid Meissner till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".