Friskola i Huddunge får nej

Hebypolitikerna säger nej till en friskola i Huddunge. Skolan som idag har 33 elever på låg- och mellanstadiet riskerar att läggas ner om elevantalet minskar ytterligare å det innebär att det här läsåret kan bli det sista.

Föräldrar i samhället ansökte till Skolverket i våras om att starta friskola. Men när Heby kommun nu yttrar sig i frågan säger man nej. Det blir för dyrt.

Oron för minskande elevantal i skolorna ute på landsbygden drabbar många komuner. Och Heby är inget undantag. Där finns flera skolor somär hotade av nedläggning och en av dom är skolan i Huddunge.

När verksamhetsnämnden hade att ta ställning till friskoletanken hade man två alternativa förslag till beslut upprättade av tjänstemän på kommunen. I det ena sades att nämnden var positiv till att det skapades alternativa skolformer som innebär större valfrihet för föräldrarna och därför skulle man vara beredd att säga ja till en friskola trots att det kan innebära merkostnader för kommunen.

Men det förslag som man gick på var i helt omvänd ordning. Där konstateras att till följd av dom merkostnader som man skulle drabbas av om en friskola i Huddunge blev verklighet så uppmanar man skolverket, som har att avgöra frågan, att avslå ansökan.

Sedan gör verksamhetsnämnden ett tillägg i det slutliga beslutet som alltså går på avslagstanken och det är att man konstaterar att man kan komma att ompröva sitt ställningstagande om Huddunge skola i framtiden inte kommer att drivas i kommunal regi.

Men med tanke på skolverkets rutiner finns därmed risken att skolan läggs ner och en förnyad ansökan om friskola inte kan behandlas inom rimlig tid utan eleverna skingras och placeras på andra skolor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".