Landstingsoppositionen vill inte driva folkhögskolor

Oppositionen i landstinget Västmanland tycker inte att landstinget ska driva folkhögskolor. Det betyder att framtiden är osäker för Skinnskattebergs och Tärnas folkhögskolor, om det skulle bli ett politiskt maktskifte i landstinget.

Fyra av fem partier i opposition vill inte att landstinget driver folkhögskolor.

Magnus Edlund, som är oppositionsråd för moderaterna, säger att så länge sjukvården inte fungerar som den ska, så ska landstinget inte hålla på med annan verksamhet.

- Vi hittar förhoppningsvis andra intressenter som vill ta över verksamheten, säger Magnus Edlund.

Kristdemokraterna, folkpartiet och miljöpartiet är inne på samma linje som moderaterna. Landstinget ska göra sig av med Tärna och Skinnskattebergs folkhögskolor.

Oppositionspartiet centern vill däremot behålla skolorna precis som socialdemokraterna och vänsterpartiet, som idag har politisk majoritet i landstinget Västmanland.

Vänsterpartiets landstingsråd Monika Wilander säger till P4 Västmanland att folkhögskolorna är ett bra komplement till övriga skolor.

- Den vanliga skolan passar inte alla och då är det bra folkhögskolan finns, säger Monika Wilander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".