Kvinnojouren i Köping oroad av nejet

Som P4 Västmanland tidigare berättat så blev det planerade Länskvinnocentrummet inte av, då länets kommuner tackade nej till att medverka. I Köpings kommun angav man bland annat ekonomiska skäl till att inte medverka.

Länskvinnocentrummet skulle alltså ha gjort det lättare för utsatta kvinnor att få hjälp.

Som det är idag så hamnar kvinnorna ofta mellan två stolar, i sina myndighets kontakter. Vilket ofta leder till att kvinnorna går tillbaka till männen. Johanna Pettersson på Kvinnojouren i Köping säger till P4 Västmanland:

- Det innebär i många fall att deras livssituation förvärras ytterligare. När man är utsatt för våld, fysisk eller psykiskt så är ens liv oftast redan i spillror. Vidare anser hon att polisen har kommit långt i sitt arbete med mäns våld mot kvinnor, men att socialtjänsten inte alls är lika lätta att samarbeta med. Men det är något som Elizabeth Salomonsson Socialdemokratiskt kommunalråd opponerar sig emot, eftersom att hon tycker att samarbetet fungerar bra.

Johanna Petterssono på Kvinnojouren i Köping säger också att det inte på ett bra sätt går att förklara för de utsatta kvinnorna att det inte finns ett intresse att hjälpa dem. Hon tycker att det går, men att det idag är alldeles för krångligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".