Nybygge på kemiföretag i Köping

Investeringar på kemiföretaget Yara ska trygga de 90 jobb som är kvar på fabriken i Köping.

I maj tillkännagjorde Yara att 55 personer förlorar jobbet på Yara när företaget lägger ner produktionen av växtnäring.

Men samtidigt nysatsar företaget på sin produktion av ammoniumnitrat, berättar fabriksdirektör Jan Helge Eriksen.

Stora nybyggnationer, men också rivningar, väntar framöver på företaget Yara i Köping, en ny fabrik med ett 50 meter högt torn ska byggas, samtidigt som bland annat gamla cisterner och en siloanläggning ska rivas.

- Det blir en fabrik som tas ner och en som uppförs under samma tidsperiod, säger Jan Helge Eriksen, fabriksdirektör på Yara i Köping. 

Nysatsningen på 150 miljoner som Yara gör i Köping ska trygga de 90 jobb som blir kvar efter att 55 jobb försvunnit när man lägger ner växtnäringsproduktionen i maj nästa år.

Nedläggningen innebär ett omfattande rivningsarbete, flera stora olje- och fosforsyretankar på Yaras område ska rivas, liksom en 25 meter hög silo.

Men när det gäller produktionen av tekniskt ammoniumnitrat, som används till civila sprängmedel, nysatsar alltså företaget och i juni nästa år ska den nya anläggningen stå klar.

Bland annat ska man bygga ett 50 meter högt så kallat prilltorn, i toppen av det sprutar man in smält ammoniumnitrat, på vägen ner stelnar dropparna till så kalld prill.

Byggnationen ska ske intill det prilltorn som finns på Yaras område idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".