Anmäld för elva våldtäkter på sambo

Polisens civilanalytiker, Jens Pedersen, kommenterar nu siffrorna från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, som visar att antalet anmälda våldtäkter i Västmanland ökat med hela 68 procent på ett år. En stor del av ökningen kan förklaras med att en enda person anmälts för elva våldtäkter på sin sambo.
Jens Pedersen menar att det inte går att säga om brottsligheten ökat eller inte utifrån BRÅ-rapporten, som redovisar antalet anmälda brott ett år tillbaka i tiden. Utan att ha tittat närmare på föregående år, säger han att det kan ha varit en period med våldtäkter under det normala, och då kan statistiken göra ett väldigt kliv som ger fel signaler om ökad brottslighet. Han berättar att en stor del av ökningen kan förklaras med att en enda person anmälts för elva våldtäkter på sin sambo. - Det innebär förstås en stor skillnad när man pratar om den här numerären, säger han, och syftar på de 96 våldtäkter som anmälts i Västmanland den senaste tolvmånaders-perioden. Överhuvudtaget finns ingen anledning att vara mer orolig för att bli utsatt för en våldtäkt eller annat sexbrott; anmälningarna tyder inte på att det finns fler våldtäktsmän i omlopp än tidigare, säger Jens Pedersen till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista