Från vänster: Magnus Edlund (m), Torsten Källberg (fp), Juha Rundgren (v), Glenn Andersson (s) och debattledaren Torbjörn Lindberg.

Oenigt om landstingsskatten behöver höjas

Landstinget Västmanland behöver 255 miljoner kronor mer än budgeterat för att klara verksamheten nästa år. Socialdemokraterna och vänsterpartiet kan tänka sig att höja landstingsskatten men det är den borgerliga oppositionen bestämt emot.

- Det finns en väldigt bra liknelse. Att höja skatten är som att kissa i sängen. Det blir varmt och skönt en liten stund, men sen blir det förtvivlat obehagligt. Vi löser inte de underliggande problemen som gör att kostnaderna skenar genom att höja skatten, säger Magnus Edlund, moderaterna.

- Vi säger från vänsterpartiets sida att vår ambition är att klara mandatperioden utan skattehöjning, men den dagen medicinsk säkerhet och kvalitet utmanas då måste vi ta upp den diskussionen omedelbart, säger Juha Rundgren (v).

- Jag har samma uppfattning som vänsterpartiet, säger Glenn Andersson, landstingsråd och socialdemokrat. Man ska inte utesluta någonting om det är så att vårdens kvalitet eller den medicinska säkerheten är på väg att ifrågasättas. Men vi är beredda att klara det här med den plan vi har, menar Glenn Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".