Projekt kritiseras innan det startat

Ett projekt ska nu ta reda på varför så många anställda vid kommunernas arbetsplatser är sjukskrivna. Men just kommunerna kritiserar nu projektet, och det redan innan det kommit igång.
Bara under en enda månad i fjol var 14 019 länsbor sjukskriva, och just bland de kommunalt anställda är det värst - inom många yrkesgrupper är man sjukskriven ett par månader om året. Nu ska alltså ett projekt utreda varför så många är sjukskrivna inom kommunerna. Men när man ute i kommunerna tittat närmare på projektgruppens problembeskrivning och planerade arbetssätt har flera kommunpolitiker blivit fundersamma. "Man slår in öppna dörrar", säger en kommunpolitiker, som menar att ohälsan inom de kommunala verksamheterna naturligtvis är oroande, men redan utredd: "Vi vet varför man mår dåligt och vet vilka åtgärder som krävs för att förändra förutsättningarna". Nu skall projektgruppen, med Försäkringskassan, Arbetsmiljöinspektionen, Föreningen Svensk företagshälsovård och LO-distriktet i Västmanland, träffa samtliga kommuner i länet för att försöka kartlägga situationen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".