Väktare ska fortsätta patrullera i Arboga

De senaste två helgerna har Arboga kommun anlitat väktare för att patrullera i centrum, efter problem med skadegörelse och klotter under augusti och september.

Enligt Roland Jacobsson på Arboga kommun, samordnare för ortens brottsförebyggande råd, minskade väktarinsatsen problemen, och det betyder att kommunen kan komma att fortsätta anlita väktare.

- Med all sannolikhet kommer det att göra det därför att det visar sig att skadegörelse och klotter minskar, säger Roland Jacobsson.

Under medeltidsdagarna i början av augusti gjorde problem med skadegörelse och klotter på kvällar och nätter att kommunen beslutade att ta in väktare som körde bevakningsrundor i centrum.

Men problemen har fortsatt även de efterföljande helgerna, sedan medeltidsveckan tog slut, och därför tog kommunen de två senaste helgerna in väktare som kör runt i centrum kvälls- och nattetid.

Närpolischefen i Arboga, Sören Karlsson, tycker att det är bra att kommunen tar in väktare.

- Ju fler ögon som är ute och ser och kan upptäcka och förhindra brott desto bättre är det, säger Sören Karlsson, som inte ser några problem med att väktare utför sådana här bevakningsuppgifter.

- Inte väktare som sysslar med uppgiften att övervaka och meddela polisen om det händer saker.

På frågan om det inte egentligen är polisen som ska göra det här svarar Sören Karlsson:

- Det är inte bara polisens ansvar att se till att brotten minskar, det är hela samhällets ansvar. ( ... ) Polismyndigheten har begränsade resurser och vi är tacksamma för att kommunerna ställer upp och hjälper till att öka tryggheten för invånarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".