Första friskolan i Fagersta

Fagerstas första friskola startar om en månad. Det är församlingen som står bakom skolan, som ska vara flexibel och inte ha några klassrum.
Skolan ska hålla till i den gamla kyrkoherde-bostaden, mellan Västanfors kyrka och Lindgården. Till en början har man en förskole-klass och en klass i årskurs ett, med totalt närmare 30 elever. Församlingen satsar runt två miljoner kronor i verksamheten. Enligt skolans rektor, Lars Frösell, ska utbildningen bedrivas i olika teman, och verksamheten bygga på total flexibilitet. Därför ska man till exempel inte ha några klassrum. - Har man klassrum är det risk att man stannar kvar i det gamla arbetssättet, och stänger in sig i sitt klassrum, säger Lars Frösell. Skolan vill integrera klasserna, så att exempelvis ett förskolebarn som kommit igång med läsningen ska kunna vara med ettorna. Men också så att en förstaklassare som behöver få leka kan få vara med förskoleklassen. Det är alltså församlingen som står bakom skolan, men alla är välkomna, enligt rektorn. - Vi kommer inte att ha någon egentlig kristen inriktning; det är inte meningen att vi ska konfirmera våra elever, säger Lars Frösell till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".