Fp sätter press på centern i Kungsör

Folkpartiet i Kungsör kommer att genomföra en namninsamling för att sätta press på centerpartiet att ta plats i en borgerlig allians i kommunfullmäktige.

De fyra borgerliga partierna fick tillräckligt med röster i kommunalvalet för att uppnå majoritet, men centerpartiet och moderaterna vill inte samarbeta med varandra.

Ingemar Johansson, gruppledare för folkpartiet i Kungsör hoppas att namninsamlingen ska kunna ändra på det.

- Vi tror ju att alla i Kungsör som har röstat på något av de borgerliga partierna vill att det ska bli en allians, så därför tycker vi det är olyckligt med den situation som uppstått, säger Ingemar Johansson.

De fyra borgerliga partierna i Kungsör - m, c, fp och kd - skulle alltså om de ville kunna bestämma tillsammans de kommande fyra åren, men eftersom centern och moderaterna inte vill samarbeta väntas istället socialdemokraterna söka samarbete med något parti över blockgränsen för att få majoritet.

Med namninsamlingen vill alltså folkpartiet försöka få centerpartiet att ändra sig, men centerpartiets Anne-Marie Andersson menar att partiet redan före valet varit tydligt med att det inte finns någon borgerlig allians i Kungsör och att man inte vill samarbeta med moderaterna.

- Vi har inte något gemensamt program som vi har gått till val på, vi har också lyft fram svårigheterna som det skulle innebära att jobba i en allians med ett parti som så tydligt under fyra års tid har tagit avstånd från oss, säger hon.