Oro i Hallsta över friskolor i Västerås

En ansökan om att starta ett frigymnasium i Västerås, med inriktning hästskötare och ridlärare ligger nu hos Skolverket.

Men en likvärdig utbildning drivs redan i Strömsholm av Kantzowska Gymnasiet. Och när allt fler ansöker om att starta friskolor i Västerås så blir det också en fråga för Hallstahammar.

Thomas Norman, gymnasiechef på Kolbäcksådalens Gymnasieförbund är oroad.

- Om våra elever i högre grad kommer att söka till de skolorna då kommer det att påverka oss på det sättet att vi får lite glest i vissa undervisningsgrupper. Det kommer att medföra ökade kostnader för oss, på det sättet att vi har ungefär samma kostnader för de grupper vi måste driva, och sedan har vi en hel utbildningsplats att betala för eleverna som går på en annan skola.

Hallstahammar styrs av socialdemokraterna med stöd från vänsterpartiet, och kommunstyrelsen vill att kommunfullmäktige säger nej till fler friskolor i Västerås.

Strömsholms Ridskola är en del av Kantzowska Gymnasiets utbildningar och skulle alltså kunna påverkas av att en likvärdig utbildning kanske startas på Hamre i Västerås.

Men på Strömsholms Ridskola är man inte orolig över att det nu finns en ansökan om att få starta en liknande utbildning.

- Det är väldigt svårt för någon att erbjuda en motsvarande utbildning, det blir snarare ett komplement. Men det är viktigt att samtliga utbildningar, var de än är lokaliserade, håller en hög kvalité, säger Christina Mårdfeldt, vd på Strömsholms Ridskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".