Röstade in sig själv - nu hoppar han av

Nils-Olof Persson i Köping skrev sitt eget namn på Sverigedemokraternas valsedel till kommunalvalet, och till sin stora överraskning blev han invald i fullmäktige.

- Jag tyckte det gick alldeles för lättvindigt, säger han till P4 Västmanland.

Men nu hoppar han av.

Sverigedemokraterna har ju blivit framröstat till fullmäktige i flera kommuner i länet, men eftersom det saknas lokala kandidater så kan fullmäktigestolarna komma att stå tomma på en del håll.

I Köping hade två väljare - far och son - föreslagit sig själva, och det räckte till en plats i fullmäktige för fadern, 68-årige Nils-Olof Persson.

Men han hade inte räknat med den politiska framgången, och en plats i fullmäktige var mer än han hade förväntat sig:

- Ja, det var det verkligen. Det var det, säger Nils-Olof Persson till P4 Västmanland.

Sverigedemokraterna kandiderade inte i kommunvalet i Köping, men fick ändå tillräckligt många röster för att få en plats i fullmäktige.

Och när Nils-Olof Persson och sonen Sven Persson båda skrev sina egna namn på varsin valsedel blev de plötsligt Sverigedemokraternas lokala kandidater i Köping.

Eftersom de var två olika namn så blev det lottning. Den förrättades formellt av Länsstyrelsen i fredags, och lotten föll på Nils-Olof Persson.

Men nu ångrar han nästan att han skrev sitt namn på valsedeln:

- Jag känner mig som ”en räv som har tagit bondens fina höna”. Jag tyckte att det gick alldelles för lättvindigt, säger Nils-Olof Persson till P4 Västmanland.

- Jag tror att jag måste drar mig ur. Det känns så nu.