Vänsterpartiet vill ha avgiftsfri skola i Surahammar

En avgiftsfri skola i Surahammar - det vill vänsterpartiet i kommunen ha.

Ett par av fullmäktigeledamöterna har reagerat mot skidresor som eleverna får betala delvis själva med följd att alla inte har kunnat åka.

- Vi har så många barn som lever under fattigdomsgränsen i dag. Och är man ensamstående mamma med flera barn, så har man inte råd att lägga ut för alla de här barnen då. Det säger Göran Wennberg, vänsterpartistisk fullmäktigeledamot i Surahammar, en av dem som har lagt förslaget om avgiftsfri skola i Surahammar.

I motionen till fullmäktige skriver vänsterpartisterna bland annat: ”I dag erbjuds ofta eleverna val där inte alla aktiviteter är afgiftsfria. Detta innegbär att alla elever inte kan deltaga på samma villkor. Det är inte en skola för alla.”

- Sen om man tittar på såna här större kostnader som skridresor till sälen, som kostar kanske fem hundra kronor med liftkort och allt, det har vi inte råd med, säger Göran Wennberg.

Och det ser ut som om förslaget kan få gehör. Barn och ungdomsnämnden har tagit upp frågan och lämnat ett förslag till policy, som på måndag kommer att presenteras för kommunstyrelsen i Surahammar.