Seniorer kräver sin rätt till hjälp i hemmet

Allt fler äldre i länet överklagar nu när kommunerna inte beviljar insatser enligt socialtjänstlagen. Det visar en kartläggning som länsstyrelsen har gjort.
En viktig orsak är att kommunerna har brist på äldreboenden men det räcker inte som skäl säger Kirsi Kirpislidis på Länsstyrelsen till P4 Västmanland. Hallstahammar är ett exempel där ökningen är tydlig, och även i Arboga och Fagersta är det allt fler äldre som inte längre sitter tysta när kommunen säjer nej till exempelvis boende eller personlig assistent. Allra flest fall är det i länets folkrikaste kommun Västerås. Kommunernas svar är ofta att man inte har resurser. Men enligt lagen ska kommunen ge det här stödet, om det behövs. Och gör de inte det, av vilket skäl det nu är, så är det fel, säger Kirsi Kirpislidis på länsstyrelsen. Från och med första juli i år så har kommunerna möjlighet att bötfälla kommuner som inte följer domstolarnas beslut, dvs ägnar sej åt lagtrots. Det ska inte löna sej att strunta i Socialtjänstlagen, är tanken. Och böterna kan bli allt från 10 000 kronor upp till en miljon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".