Långa fängelsestraff för värdetransportrån

I dag kom domen mot de sex personer som åtalats för inblandning i rånet mot en värdetransport i Köping i mitten av maj. Det blev flera års fängelse för fem av dem, men en person frikändes helt.
Den kvinna från Hallstahammar som åtalats för medhjälp till rånet frikändes helt, och den man som åtalats för förberedelse för grovt rån fick två år och sex månades fängelse. De fyra män som domstolen menar genomförde det grova rånet mot värdetransporten fick sex år och tre månader, sex år och en månad samt sex respektive fyra års fängelse. Det var på kvällen den 13 maj i år som två väktare rånades inne i Handelsbankens lokaler i Köping. Väktarna skulle just fylla på en uttagsautomat, och rånarna som var maskerade och beväpnade med pistol och yxa kom över 1,3 miljoner kronor. Polisen hade i förväg bedrivit spaning mot männen, men misslyckades med att gripa dem på bar gärning. De sex inblandade greps istället timmarna efter rånet, vilket gjort att den åtta dagar långa rättegången främst blev en fråga om indicier och försök att binda männen till brottsplatsen. Förutom fängelsestraffen döms de fem männen att betala skadestånd till de två rånade väktarna, samt drygt 1,3 miljoner kronor till Securitas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".