Äldreboende för polsktalande lagt på is

Just nu ser det inte ut att bli något äldreboende för polsktalande i Surahammar, en idé som diskuterats under året.

Men idén kan komma att läggas fram för polska staten, efter att en minister i Polens förra regering var på besök i länet.

I Surahammar har kommunen bestämt att inte gå in och garantera lånen för de företag som var intresserade av satsningen, säger Inge Carlsson på Kommunalteknik AB.

- Planerna är väl som vi har sett det lagda på is, säger Inge Carlsson.

Köparen klarar enligt Inge Carlsson inte av att finansiera restaureringen, och nu i vinter tänker Kommunalteknik riva huset där äldreboendet var tänkt att ligga.

- Det har ju inte dykt upp några nya idéer som kan förändra frågan tycker vi, säger Inge Carlsson.

En som har hoppats på äldreboende för polsktalande är Michal Bieniasz i Skultuna, som är ordförande för en stor polsk intresseförening i Sverige.

Nu har han besök av Magdalena Sroda, Polens förra jämställdhetsminister. De tycker båda två att det behövs boenden med ordentlig hjälp för äldre människor som har glömt den svenska de lärt sig, och bara kan sitt hemspråk.

Så snart Magdalena Sroda är tillbaka i sitt hemland ska hon prata med socialministern för att se om Polen kan hjälpa till att förverkliga ett äldreboende i Sverige.

- Man löser två problem på en gång, att hjälpa de gamla som har språksvårigheter och de nyanlända att komma in på svenska arbetsmarknaden, säger Magdalena Sroda.