Centern i Kungsör tar hjälp av allmänheten i "vågmästarbeslut"

I Kungsör fortsätter turerna kring vilka partier som ska styra tillsammans i kommunen under den kommande mandatperioden.

De fyra borgerliga partierna skulle kunna bilda ett majoritetsstyre, men centerpartiet har inte velat samarbeta med moderaterna.

Det har skapat debatt.

Nu har centerpartiet bjudit in allmänheten till ett möte på söndagskvällen. Därefter ska partiet bestämma sig.

- Vi vill alltså ge Kungsörs invånare en chans att prata med oss direkt, säger Anne-Marie Andersson (c).

Alliansen eller socialdemokraterna - det är alltså frågan för centerpartiet i Kungsör. För att få hjälp i beslutsprocessen ska man nu tala med kungsörsborna.

- Där ju därför att det har varit en debatt om regeringsalternativ efter valet, och nu vill vi att de ska kunna komma till oss och säga vad de tycker direkt, säger Anne-Marie Andersson till P4 Västmanland.

Centern i Kungsör har fått närmast en vågmästarroll efter valet, med den borgerliga alliansen på ena sidan och socialdemokraterna på den andra.

Centerpartiet har inte velat samarbeta med moderaterna, vilket skulle stjälpa alliansen. Det har skapat debatt; bland annat genomför folkpartiet en namninsamling för att få centerpartiet att ändra sig.

Men frågan är om det kommer att ge resultat. På P4 Västmanlands fråga ”Ni kommer alltså inte att samarbeta med moderaterna?” svarade Anne-Marie Andersson så här på valnatten:

- Efter varje val så har man ju en förhandling, men så har vi sagt innan, och jag tror inte att vi kommer att göra det, nej.

Om centerpartiet ska söka samarbete med en borgerlig allians eller med socialdemokraterna bestämmer partiet på söndagkvällen, när man träffas efter det öppna mötet med allmänheten.