Nya landstingsstyret varnar: "Det kommer att svida i skinnet"

Såväl patienterna som personalen får vara beredda på ett tufft nästa år. Det säger den nya majoriteten som tar över makten i landstinget.

Det har gått två veckor sen valet och i veckan blev det klart att landstingsalliansen - de borgerliga partierna plus miljöpartiet - tar över makten i landstinget med stöd av sjukvårdspartiet. Men det blir ingen dans på rosor med tanke på landstingets dåliga ekonomi.

- Jag är lite avundssjuk på mina partikamrater i riksdagen och Västerås stad. De tar ju över i ett läge då ekonomin är urstark och skatteintäkterna ökar och rasar in så de kan göra det de vill. Men jag tycker nog att vi är beredda. Vi visste inte att det var så här illa men vi visste att det var illa, säger blivande landstingsrådet Magnus Edlund från moderaterna till P4 Västmanland.

Det är ingen lätt sits för den nya majoriteten. Landstingsplanen och budgeten för nästa år ska läggas fram redan om några veckor i november.

Landstinget hotas av ett underskott på 255 miljoner nästa år och inget görs. Och det här sker samtidigt som det inte finns utrymme för ytterligare nedskäringar och det krävs investeringar: t ex förbättringar av arbetsmiljön vid Centrallaserettet i Västerås och akuten i Köpings lasarett. Dessutom har man lovat sjukvårdpartiet att man öppnar en närakut i Fagersta och Sala.

Och de som röstat fram den nya majoriteten kan inte hoppas på några revolutionerande förändringar eller en budget i balans nästa år.

Skattehöjningar för att klara ekonomin - som till och med landstingsmoderaterna öppnade dörren för inför valet - verkar nu mycket främmande.

- Jag tror alla i landstinget inser att skattehöjningar löser inte några problem men jag törs inte utesluta någonting idag, inte ens en skattehöjning även om det naturligtvis skulle smärta, säger Magnus Edlund.

Både patienter och personalen får vara beredda på att det blir tufft, och inte ens personalnedragnignar är uteslutet, säger Magnus Edlund fast han inte vill oroa personalen i onödan:

- Jag hoppas att det inte ska vara så men jag törs inte lova någonting. Jag tycker alla i Västmanland ska vara oroliga just nu. Det kommer att svida i skinnet, säger Magnus Edlund.