Hemligt uppdrag: kräftplantering

Länets fiskerivårdsföreningarna är ute på hemligt uppdrag - utplantering av flodkräftor sker i det tysta, i hemliga sjöar.
Länets fiskevårdsföreningar arbetar i det tysta med att bevara och utveckla fiskbeståndet i Västmanland. De ska också ta hand om kräftorna, och när det handlar om kräftor jobbar de som allra tystast. Staten betalar 85 procent av kostnaderna för flodkräftorna som planteras ut i olika sjöar, under stort hemlighetsmakeri. Kent Larsson från en av länets fiskeföreningar förklarar hemlighetsmakeriet med att man vill skydda de nyinplanterade flodkräftorna: - Vi går lite försiktigt tillväga, för vi vill att de ska få vara ifred, säger Kent Karlsson till P4 Västmanland. Det handlar inte om att skapa spännande augustinätter för fiskevårdsföreningen - nej, sedan kräftpesten näst intill tagit död på den svenska flodkräftan, har staten betalat det mesta i sju kräftprojekt runtom i länet de senaste två åren. Och lika många är på gång. Arbetet med att bevara kräftor i landet har i sig betytt katastrof för den naturliga arten. När signalkräftan - kräftan som var resistent mot kräftpest och sågs som undermedlet som skulle ersätta flodkräftan - introducerades i svenska vatten, insåg man inte att signalkräftan bär pestsvampen latent i kroppen. I alla de vatten där signalkräftan planterades, också här med hjälp av statliga pengar, blev flodkräftan för evigt dödsdömd. Signalkräftor finns i dag i vattensystemen kring Arbogaån, Kolbäcksån och Hedströmmens nedre delar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".