Högre böter ska avskräcka fartdårar

Från första oktober gäller höjda bötesbelopp för flera trafikförseelser, bland annat för fortköring.

Och nu ska det svida ordenligt i plånboken: de högsta fortsköringsböterna fördubblas från 2000 till 4000 kronor.

Och så här tycker några trafikanter P4 Västmanland pratat med om det här:

- De behöver kanske lite pengar. Det är nog därför tror jag, säger en kvinna vi pratat med.

- Jag antar att det är ganska bra så att man inte kör för fort. Fast ibland.. man ställer ju det i relation till andra brott och så.. ja.. det är dubbelbottnat, säger en annan kvinna.

Och en ung man är kritisk:

- Jag tycker att polisen borde hålla på med annat än kolla fortkörningen, t ex folk som blir misshandlade och våldtagna och så där, säger han till P4 Västmanland.

Jörgen Bergfast är chef för trafikpolisen i länet och han förklarar så här varför man skärpt straffen för vissa trafikförseelser, t ex fortkörning:

- Det är ju en kostnadsanpassning till andra kostnader i samhället. Det är ju många år sedan man gjorde en justering på böterna. Sedan är det ju också ett sätt att peka på allvaret med trafikförseeleser, att det kan kosta pengar, säger Jörgen Bergfast till P4 Västmanland.

Och han menar att en skärpning behövs också av ytterligare en anledning:

- Tyvärr är det så att respeketen för trafikreglerna och framförallt hastighetsreglerna är låg i Sverige och i Västmanland.

Trots att de nya reglerna har trätt i kraft så har polisen inte skräpt bevakningen. Men det sker nästa vecka, berättar Jörgen Bergfast:

- Nästa vecka är en riktad vecka mot framförallt hastighetsöverträdelser och då kommer personalen som är ute och övervakar trafiken att koncentrera sig just på hastigsöverträdelser. Vi kommer att övervaka på de platser vi gör idag och kanske hitta också nya platser där vi ska vara, säger Jörgen Bergfast, chef för trafikpolisen i Västmanland till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista