Sjukskrivna pressas ytterligare

Hallstahammars vårdcentral berättade redan i somras om ett nytt sätt att arbeta. Det är Försäkringskassan och läkarna som tillsammans ska hitta de människor som är på väg in i en sjukskrivning på ett tidigt stadium för att hjälpa dem med rehabilitering och att komma ut på arbetsmarknaden igen.

Bland annat ska Försäkringskassan ha uppföljningsmöte inom 90 dagar om en längre sjukskrivning är aktuell. Fokus kommer att ligga på förebyggande åtgärder och fånga upp patienter i ett tidigt stadium av sjukperioden. En annan del kommer vara att ta fram tydligare riktlinjer för läkarna vad som gäller för sjukskrivning och de ska även utbildas i det. Ingrid Stenman, utvecklingschef på Försäkringskassan i Västmanland säger att responsen bland dom sjukskrivna varit god.

– Det vi känner från många patienter och sjukskrivna det är ju att de upplever det positivt att någon hör av sig. Att någon bryr sig om dem och att man inte bara få gå hem och igen bryr sig om dem. 

Det nationella målet är att halvera antalet sjukskrivningar fram till år 2008 och arbetet går framåt. Enligt färska siffror från Försäkringskassan så fortsätter antalet nya sjukskrivningar att sjunka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista