Nya landstingsledningen vädjar till nya regeringen om pengar

Den nya landstingsmajoriteten ska vända sig till den nya borgerliga regeringen för att få kompensation för det som Hebys länsbyte kostar landstinget. Som vi har berättat tidigare hotas landstinget av ett underskott på 255 miljoner nästa år och en del av underskottet är en direkt följd av länsbytet.

Den avgående socialdemokratiska regeringen sade blankt nej till ersättning för länsbytet. Frågan nu är varför den nya borgerliga regeringen skulle vara välvilligare inställd mot landstinget.

– Ja, svaret är att det är en ny regering med nya människor och nytt tänkande, säger Ingvar Nordén, blivande landstingsråd för kristdemokraterna, till P4 Västmanland. 

Det är nu knappt tre månader kvar till Heby byter Uppsala län och landsting. Det var efter flera års kamp och diskussioner som det i slutet av förra året länsbytet blev klart att Heby får byta län.

En förutsättning för ett ”Ja” från den socialdemokratiska regeringen var att länsbytet inte fick kosta något för staten och att landstingen sinsemellan kom överens om fördelningen av kostnaderna för länsbytet.

Till slut kom landstingen i Västmanland och Uppsala län överens om hur Västmanland skulle kompenseras. Men det var ett dåligt avtal som det avgående socialdemokratiske landstingsrådet Glenn Andersson slöt med Uppsala. Det menar Ingvar Nordén.

– Det är ju så att när Hebyborna går över nu vid årsskiftet så försvinner ungefär 200 miljoner i skatteintäkter för oss och ungefär 50 miljoner i statsbidrag, totalt 250 miljoner. Vi kommer att få motprestationer i att Uppsala län kommer att köpa tjänster av oss för omkring 85 miljoner men att producera sjukvård är inte gratis. Så att det där är egentligen ett ”nollsummespel” så att vi har egentligen inte fått någon som helst ersättning med undantag att vi fick behålla 30 miljoner som vi har avsatt i pensionsfonder som Uppsala läns landsting inte krävde att ha med sig. Så att det här avtalet som borde har blivit mellan Uppland och Västmanland det borde ha varit ett avtal som verkligen kompenserar för de förluster vi gör. Och då när så inte har skett så tror jag att den nya regeringen förstår det här och kommer att kunna se över det här och på ett eller annat sätt bidrar med något till oss, säger Ingvar Nordén, blivande landstingsråd för kristdemokraterna, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista