Nekrofilåtalad lättad över rättegång

Vid lunchtid idag avslutades första dagen i rätten för den 43-årige man som står åtalad bland annat för brott mot griftefriden efter sexuella handlingar med en död kvinna.

Den 43-åringe mannen erkände på alla de åtalspunkter som togs upp i dag, till exempel att han bränt ner den anrika träkyrkan i Surahammar.

Rättsprocessen är en lättnad för mannen säger hans försvarsadvokat Rolf Hansen.

- Det är väl skönt för honom att han fått lätta sitt samvete. Det här har han gått och burit på sedan 1998, säger Rolf Hansen.

Försvarsadvokaten hoppas också att mannen kommit tillrätta med sitt alkoholberoende genom att han suttit häktad.

Dessutom är det bra för mannen att få det stöd som rättsprocessen inneburit, menar hans advokat. Ett stöd som han inte fått tidigare i sitt liv.

Ett exempel på det var att den åtalade mannen bredvid sig i rätten hade en polisman som han fått god kontakt med under brottsutredningen.

Alla punkter i åtalet hanns inte med idag. Ett åtal om grovt rattfylleri och den uppmärksammade punkten om brott mot griftefriden återstår.

Idag gällde det ett antal stölder och bränder som 43-åringen erkänt att han anlagt.

Han redogjorde lugnt för händelserna, och angav stundens ingivelse som förklaring till stölder av bland annat ett antikt timglas och en gräsklippare från sin tidigare arbetsplats i Sura församling.

Många journalister följde rättegången på plats, men alla platser för allmänheten i rättsalen utnyttjades inte.

Annelie Östman som fick en av de platserna var lite förvånad.

- Ja jag trodde det skulle vara fullt, jag trodde inte jag skulle komma in idag, säger Annelie Östman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista