Släckning skapar strid

Köpings och Skinnskattebergs kommuner strider om kostnaderna för ett nytt släckningsavtal mellan de kommunala räddningstjänsterna.
Skinnskatteberg vill inte betala vad Köping kräver för att rycka ut vid bränder i trakterna av Solmyra och Hed. Sedan man på tjänstemannaplanet inte lyckats komma överens blir avtalet nu en politisk fråga. Det var när brandförsvaret i Köping beslutade sig för att minska utryckningsgrupperna vid deltidskåren i Kolsva som det gamla släckningsavtalet upphörde att gälla. När diskussionerna om ett nytt avtal kom igång visade det sig att parterna hade helt skilda uppfattningar om hur det nya avtalet skulle se ut. Medan Skinnskattebergs brandförsvar ville ha ett avtal med Köping liknande det man har med räddningstjänsten i Södra Dalarna, ansåg Köpingskåren att skulle man ha ett nytt avtal med Skinnskatteberg liknande avtalet med kåren i Kungsör. Och skillnaden mellan förslagen handlade om pengar, stora pengar. Köpingskåren kräver förutom ersättning för utryckningskostnaderna vid en brand också ett grundbelopp för att ställa upp. Och då skulle prislappen bli alltför stor, ansåg räddningsnämnden i Skinnskatteberg. Nu skall man försöka lösa frågan på politisk toppnivå samtidigt som tankarna på att förändra respektive kårers släckningsområden dykt upp. Skinnskatteberg skulle då ta ansvaret för Näverkärret medan Köping får ansvaret för Solmyraområdet. Detta eftersom Skinnskatteberg är snabbast till Näverkärret som idag ligger inom Köpings släckningsområde, medan Kolsvakåren är snabbast till Solmyra som idag är Skinnskattebergs ansvar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".