SJ kan ta dubbeldäckarna av spåren

Nu diskuterar SJ att göra sig kvitt de kritiserade dubbeldäckartågen, som bland annat går igenom Arboga, Köping och Västerås. De grå tvåvåningstågen har haft stora problem med dörrar och fel på luftkonditioneringen.

– Såna här problem kan man inte ha i all oändlighet. Vi hoppas vi ska komma till en situation där tågen fungerar på ett tillräckligt bra sätt, och gör de inte det får vi fundera på nya beslut i det här avseendet, säger vd Jan Forsberg.

Det är en segdragen historia med de fransktillverkade dubbeldäckartågen som under nära hela sin tid i Sverige dragits med stora tekniska problem. Det handlar bland annat om dörrar, ventilation och toaletter som inte fungerat alls eller mycket dåligt. Följden har blivit förseningar, inställda tåg och resenärer som varit minst sagt upprörda. Ord som skandal och hot om stämning har framförts i våra sändningar.

Exakt vad SJ:s vd, Jan Forsberg menar med att göra sig av med tågen vill han inte gå in närmare på i nuläget.

Det tidsschema som gäller är årets slut. Under resten av hösten och vintern ska de åtgärder som man tagit till för att få tågen att fungera utvärderas och det är det först efter det som de mer drastiska besluten kommer, menar Jan Forsberg.

Dubbeldäckarna har inte bara drabbat SJ:s resenärer, personalen som jobbat ombord på dubbeldäckarna har upplevt det hela som mycket jobbigt och under sommaren var det inte ovanligt att personal sjukskrev sig, enligt Lennart Jansson, skyddsombud för personal, eftersom påfrestningarna blev för stora.

För ett tag sedan lovade SJ:s Vd i våra sändningar att problemen med tågen skulle vara lösta under hösten. Men nu när det är höst, är det fortfarande problem. Och om sitt tidigare löfte säger SJ:s Vd Jan Forsberg så här.

– Ja alltså, hösten pågår ju nästan fram till årsskiftet skulle jag vilja påstå.