Undersökning av läckage i Kolbäcksån

Vid området kring Kolbäcksån har man märkt att metallhalten i vattnet ökat kraftigt vid höga vattenstånd. Nu har länsstyrelsen satt igång ett projekt där man kartlägger misstänkta läckage ut i ån från gamla och nya industriplatser.
Ansvarig för den undersökningen är Camilla Lindholm på länsstyrelsen. Med start i Västerås och med målet Fagersta/Norberg följer Camilla Lindholm Kolbäcksån norrut och har hittils, under två månader inventerat och grävt i jorden runt ett tiotal industrier. Av de är det ungefär en tredjedel som har haft höga halter av metaller i marken. Syftet med projektet är att hitta de platser runt Kolbäcksån som är de största hälsoriskerna för människa och natur. för att sedan kunna åtgärda dem. Men det kan ta tid. Som del i ett stort och långsiktigt miljömål från regeringshåll så får de boende vänta på åtgärderna. Men i slutänden får de en vackrare och renare natur.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".