Norbergs socialtjänst vill flytta 17-åring

I Norberg vill socialförvaltningen flytta på 17-årige Fredrik mot hans vilja.

Han är nu inskriven på ett behandlingshem utanför Borlänge, eftersom han har Aspbergers syndrom.

Socialförvaltningen vill att Fredrik flyttar till ett familjehem och återupptar sina studier. Idag får han inte gå i skolan berättar han.

Men nu vill socialförvaltningen vid Norbergs kommun flytta honom till ett familjehem några mil söderut. Vistelsen på på behandlingshemmet kostar 2 700 kronor per dygn, förmycket tycker kommunen.

Och någon skolpeng är inte Norbergs kommun heller beredd att betala, så den gymnasieutbildning han påbörjat är nu avbruten. Vi besökte Fredrik på behndlingshemmet häromdagen:  

- Här stortrivs jag och blir så förbannad när socialen hävdar att jag skall flyttas härifrån. Men så är det alltid. Man placeras på det ena stället efter det andra, säger han.

Historien om Fredrik är en dyster historia. Inte nog med att han själv lider av sin situation, av dom konsekvenser som Aspergrens syndrom innebär. Han har också bollats runt av myndigheterna i många år. Nu lever hans mamma i Norberg medan pappan bor i stockholmstrakten men relationen med socialförvaltningen i Norberg har varit jobbig för såväl Fredrik som för hans mamma och för hans låssasmormor som också bor där. Men för fyra månader sedan erbjöds han en plats på ett behandlingshem utanför Borlänge.

Placeringen kom till i avvaktan på att socialförvaltningen i Norberg hittade ett kvalificerat familjehem för honom. Och nu anser man sig ha gjort det. En medelålders familj som bor mycket avskillt utanför Gustavs i Dalarna. Och det har fått Fredrik och hans anhöriga att sparka bakut. Och inte minst över vad man betraktar som ren utpressning i samband med att placeringen diskuterades. Om han flyttar så får han börja i skolan igen. Så länge han bor på behandlingshemmet säger Norbergs kommun nej till skolgången. Men Fredrik vill alltså inte flytta trots att reglerna är många och stränga på behandlingshemmet.

Det handlar i första hand om pengar tror alltså Fredrik. Och visst handlar det om pengar, 2 700 kronor per dygn. Men det är pengar som man måste våga satsa för att inte få ännu svårare smällar längre fram i livet tror Maj-Lis Norman som är ingift i familjen via Fredriks morfar. Hon har själv haft egna barn med liknande problem men dom har klarat sig bra i livet tack vare ett stort engagemang från Maj-Lis. Och nu kämpar hon för Fredrik.

Behandlingshemmet som heter Globalen kan ta emot fem personer åt gången. Och behandlingstiden kan variera mycket. Man arrangerar familjeveckor och andra aktiviteter och Pia Pedersén driver verksamheten tillsammans med sin man sedan många år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista