Polisen: "Cykelmannen" i Västerås finns inte

Det finns ingen så kallad ”cykelman” i Västerås.

- Det är minst två män - kanske tre - som överfallit kvinnor i Västerås, säger kriminalinspektör Anders Pommer, som ingår i den utredningsgrupp som utreder fallen.

Helgens våldtäkt i Vasaparken i Västerås har heller inget samband med de tidigare sexuella trakasserier som kvinnor i Västerås har blivit utsatta för.

- Det vi med stor säkerhet har kunnat konstatera under helgen och idag, det är att den här våldtäkten har ingenting att göra med de sexuella trakasserier som kvinnor har blivit utsatta för tidigare under månaden, säger Anders Pommer till P4 Västmanland.

När det gäller den förövaren bakom höstens trakasserier säger polisen nu att det finns flera män bakom dåden:

- Angående det här med ”cykelmannen” måste jag hävda med bestämdhet att det är ”cykelmännen” vi pratar om. Det är inte en gärningsman. Det är två, kanske tre.

Den senaste tidens kraftiga mediebevakning har fått för stora proportioner och måste nyanseras, enligt Anders Pommer.

- Jag skulle vilja passa på att nyansera det här lite, för jag tycker att det här har fått ofantliga proportioner i kvällspressen, där man har kallat Västerås ”Skräckens stad” och så vidare.

- Man har också skrämt upp västeråsarna med att det här kommer eskalera och så vidare, säger kriminalinspektör Anders Pommer till P4 Västmanland.

Nytt i utredningen är att en gärningsmannaprofilgrupp kommer att tas in från Stockholm nu under veckan för att hjälpa till i utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista