Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Västerås snart absolut störst i länet

Västerås stad är på väg att bli befolkningsmässigt större än dom övriga tio västmanländska kommunerna tillsammans. Annat var det för 30 år sedan.
Det visar statistik över befolkningsutvecklingen i Västmanland de senaste 30 åren. Då bodde det 27 000 fler västmanlänningar i dom tio kommunerna än i Västerås. Bruksorterna hade då inte börjat tappa befolkning och Västerås var inte heller den högskoleort den är idag. Köping hade till exempel 28 500 invånare 1972. Idag är man nere på 24 000. Bara tre kommuner i länet förutom Västerås har ökat i befolkning. Det är Sala Heby och Kungsör och i den gruppen har Sala ökat med 1600 invånare. Bland förlorarna, de som drabbats av stor utflyttning - ofta som en följd av att bruken lades ner eller att samhället drabbades av andra förändringar av näringslivet - finns främst Fagersta och Hallstahammar som tappat runt 4000 innevånare var på 30 år. 1972 hade länet som helhet 261 173 invånare och av dem bodde drygt 146 000 i länets tio mindre kommuner medan Västerås då var 118 000 invånare stor. Det innebar att Västerås var långt ifrån att vara ensam störst - det skilde nästan 28 000 personer från det målet. Men nu är det nära; förra året skilde det 2359 personer från att Västerås ensam tar ledning. Och allt talar för att det blir så vilket allt talar för att man kommer att göra i vinter. För om det inte inträffar något dramatiskt positivt för några andra kommuner så kommer Västerås med sin ökningstakt att ha fler invånare än alla andra kommuner tillsammans.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".