Ny metod för att minska övervikt bland barn

Fetma hos barn är ett stort och växande problem för vården. På Huddinge sjukhus tar man emot överviktiga barn från hela landet. Väntetiden är lång - två år, men nu har man, i liten skala, börjat med en ny metod. Målet är att sprida den till primärvården runt om i landet.
- Vi kallar det för Viktskolan, det är en gruppbehandling för barn och föräldrar med samma koncept som Viktväktarna har, säger Erika Forsell, dietist vid Rikscentrum för överviktiga barn på Huddinge sjukhus utanför Stockholm. Föräldrar och barn kommer till sjukhuset en kväll i veckan och får lära sig om kost, motion och problem som kan uppstå när man lider av övervikt. Meningen är att barnen ska tillägna sig en ny livsstil så att de går ner i vikt och kan behålla sin nya vikt utan att börja gå upp igen och målet är att metoden ska kunna användas i primärvården runt om i landet där problemen finns. För förutom att Viktskolan är effektiv så är den också en billig behandlingsform. Problemet är att få resurser att utbilda handledare i primärvården så att man kan starta viktskolor för överviktiga barn där de bor runt om i landet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".