Höga halter av marknära ozon

Halterna av marknära ozon är högre i Västmanland än halterna som EU rekommenderar. Detta mycket på grund av det varma vädret under juli månad. Marknära ozon kan innebära hälsorisker bland annat för asmatiker, gamla och barn.
Det är solens strålar som tillsammans med bilars utsläpp, kväveoxider och kolväten bildar ozon nere på marken. Under de soliga dagarna i juli månad i år gick därför halterna av marknära ozon upp över den nivå som EU rekommenderat nämligen 65 mikrogram ozon per kubikmeter luft. Det är IVL - svenska miljöinstitutet som mäter ozonhalten på ett antal platser runt om i landet och i den station som ligger närmast Västmanland, Aspvreten utanför Nyköping där har värdet legat på 80 mikrogram per kubikmeter luft under vissa dygn. Marknära ozon kan vara skadligt för naturen och dessutom för djur och människa. Känsliga grupper är astmatiker, gamla och barn. Men för att det ska bli allvarligt för oss människor krävs det värden uppåt 150 mikrogram per kubikmeter och då finns risk för andningsbesvär och nedsatt lungfunktion.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".