Nya direktiv på länets arbetsförmedlingar

Nu ska arbetsförmedlingarna sätta regeringens nya arbetsmarknadspolitik i verket.

I måndags kom beskedet om att stoppa alla nya friårsplatser, plusjobb, akademikerjobb och utbildningsvikariat från den 23e oktober.

Om de nya direktiven säger Kauko Leppänen, biträdande Arbetsförmedlingschef i Västerås till P4 Västmanland:

- För oss som arbetar i en statlig organisation och som är politisk styrd, så är det ju viktigt att vi i det här läget, nu tar till oss den nya regeringens direktiv och ska försöka att göra ett professionellt och ett bra arbete i att genomföra den arbetsmarknadspolitik som nuvarande majoritet har bestämt att vi ska jobba med.

Som P4 Västmanland tidigare berättat så innebär det bland annat att inga nya friårsplatser eller

plusjobb kommer att tillsättas. De som redan har ett kontrakt idag kommer att få fortsätta tiden ut.

Den borgerliga alliansens arbetsmarknadspolitik går enligt egen beskrivning ut på att skapa nya arbetstillfällen som inte finansieras av bidrag. Istället pratar man om att arbetsgivare ska kunna få subventionerade arbetsgivaravgifter om de anställer ungdomar eller långtidsarbetslösa, så kallade ”nystartsjobb”.

Tidigare arbetsmarknads politiska åtgärder så som Datorteket, Aktivitetsgarantin och liknande kommer att slopas. Vad som kommer istället är i dagsläget inte klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".