Nya majoriteten i Västerås Stadshus tar det lugnare med Gäddeholms-planerna.

Försiktig utbyggnad i Gäddeholm

Det blir inget storskaligt bostadsbyggande i Gäddeholm utanför Västerås  - men inte heller någon storskalig utförsäljning.

- Vi går fram med ett lugnare tempo och i en annan skala, säger moderaten Claes Kugelberg.

Det beskedet kom idag från de nya makthavarna Västeråsalliansen, det vill säga de borgerliga partierna och miljöpartiet.

Påbörjad utbyggnad av vatten och avlopp till Gäddeholm och vidare till Harkie fullföljs, men byggandet av kommunal infrastruktur - till exempel skolor - skjuts på framtiden.

- Vi går fram med ett lugnare tempo och i en annan skala. säger moderaten Claes Kugelberg, blivande ordförande i byggnadsnämnden i Västerås, till P4 Västmanland.

- När det gäller den detaljplan för området Herrgårdsängen, som ligger söder om herrgården, säger vi att vi går fram med ungefär 50 tomter där för styckebyggare, och 20 tomter för lågenergihus för en entrepenör som är villg att satsa på lågenergihus, berättar Claes Kugelberg.

Kring Gäddeholms herrgård vill den nya majoriteten skapa ett kommunalt naturreservat för att bevara herrgården och det värdefulla odlingslandskapet runtomkring.

Efter att man ändrat bolagsordningen för Geddeholms AB, vilket kräver tillstånd av regeringen, ska man kommunen ut delar av Gäddeholm till någon som är intresserad av att fortsätta driva jord- eller skogsbruk eller själv exploatera området.

Gäddeholm har under de senaste åren varit en av de mest omdiskuterade affärerna i Västerås.

Västerås stad köpte området för tre år sedan för 80 miljoner kronor, vilket enligt oppositionen var ett överpris.

Meningen var då att kommunen skulle bygga 5 000 lägenheter i Gäddeholm och inom 20-30 år skulle uppemot 15 000 personer bo där.

Men nu blir det alltså inte så, genom att den nya majoriteten bromsat upp byggnadstakten.

Var det då bortkastade pengar?

- Nej, bortkastade är de inte. Vi får kanske igen pengarna på sikt, men naturligtvis lider vi av att socialdemokraterna betalade så högt pris de gjorde, säger Claes Kugelberg till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".