Populärt med sjöutsikt

Boende med sjöutsikt är populärt i Västmanland. 15 procent av länets stränder är bebyggda och ett av tio hus ligger inom hundra meter från strandkanten. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB).
Av Sveriges totalt 38 600 mil strandkant är en tiondel bebyggd. 14 procent av Sveriges alla byggnader är uppförda inom hundra meter från strandkanten. Västmanland ligger alltså 5 procentenheter över riksgenomsnittet, och Stockholms och Skånes län har mest bebyggd strandkant i Sverige. Men ett boende med sjöutsikt är inte problemfritt. Strövområden med möjlighet till vattenkontakt försvinner förstås i samma utsträckning som hus byggs där, och en lag som tillkom 1950 för att skydda strandområdena. Den skärptes 1975, men kommunerna har rätt att ge dispens i vissa fall. Enligt Bernt Flodman, byggnadsinspektör i Arboga kommun, var de attraktiva strandtomterna ofta redan bebyggda innan lagen trädde i kraft. Och dispens till nybyggen på strandtomter ges bara ett par gånger om året.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".