Näringslivet och Köpings kommunledning i bråk

Representanter för näringslivet i Köping har hamnat i bråk med kommunledningen om hur arbetet med att ta fram en näringslivsstrategi för Köping ska gå till.

Frågan är vilka som ska delta i arbetet, näringslivsföreträdarna ville ha en arbetsgrupp där bara EN representant från kommunen fanns med, näringslivssekreteraren. Och när kommunen ville ha med fler representanter hotade näringslivet med att hoppa av arbetet.

”I kommunledningens svar på våra idéer finns varken tillit eller framtidstro, inte heller fantasi, laganda eller drivkraft, enbart misstro.” Det skriver sex representanter för näringslivet i Köping i ett brev till kommunen. Detta efter att man lagt fram ett förslag till kommunen på hur man skulle arbeta för att ta fram en ny näringslivsstrategi för Köping.

En av näringslivsrepresentanterna, Ulf Stålberg, ordförande i Köpings industriförening, säger till Radio Västmanland att man ville ha en liten flexibel arbetsgrupp som kunde jobba snabbt, man ville inte ha med personer i gruppen som har sina almanackor fulltecknade, säger han.

När arbetsgruppen tagit fram strategin skulle kommunpolitikerna ta ställning till förslaget.

Men kommunen ville ha mer inflytande i arbetet, och ville ha med kommunalrådet Elizabeth Salomonsson och kommunchefen Anna Mårtensson i arbetsgruppen.

Då surnade näringslivsrepresentanterna till, och skriver i brevet till kommunen att man är mycket besvikna, och att man inte vill delta i arbetsgruppen.

Köpings kommun svarar på företagarnas brev att man beklagar att kommunens vilja att delta i arbetet med att ta fram en näringslivsstrategi tolkas som misstro, och att man från kommunens sida fortfarande är öppna för att i samverkan arbeta fram ett näringslivspolitiskt program.

Ulf Stålberg å sin sida säger till Radio Västmanland, att man trots allt kommer att fortsätta dialogen med kommunen om hur arbetet med att ta fram en näringslivsstrategi ska gå till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".