Nu är Ramadan över och då väntar festmåltider.

Ledigt för att fira att Ramadan är över

På Stenkumlaskolan i Västerås har rektor Hans Lithammer bestämt att de muslimska barn som vill fira att Ramadan är över får vara lediga idag.

Idag börjar Eid al-Fitr-firandet och det gör man genom att äta mat och umgås med släkt och vänner. Det här är inget som har bestämts från Västerås stad utan ett beslut som han och skolan har tagit på eget bevåg.

Och för rektor Hans Lithammer är det inget konstigt med att ge de muslimska barn som går på skolan ledigt för att fira att Ramadan är över:

- Vår skola har den förmånen att ha en väldigt stor kulturblandning, vilket oftast ses av utomstående som någonting negativt. Men det är faktiskt någonting som är en fördel för oss. Det gör att våra barn har en väldigt stor respekt för att vi lever olika liv och att i olika kulturer är det olika. Och därför blir det här inget ovanligt eller speciellt. säger Hans Lithammer, rektor på Stenkumlaskolan, till P4 Västmaland. 

Idag börjar Eid al-Fitr-firandet och det blir fest i dagarna tre men barnen är bara lediga idag. Släkt och vänner träffas och umgås och barnen får presenter. Och för rektorn på Stenkumlaskolan handlar det om att barnen ska känna sig lika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".