Nej till gravflytt

Anhöriga får inte flytta en urna med sin mammas stoft från Västervåla i Fagersta till Stockholm där de anhöriga bor. Länsstyrelsen säger nej med motiveringen är att gravfrid ska råda - alltså att man inte ska öppna graven när urnan satts i jorden.
Fallet gäller en kvinna som begravdes på Västervåla kyrkogård i Fagersta för omkring 10 år sen efter att ha avlidit efter en kort tids sjukdom. Eftersom hennes make numera bor på ett äldreboende i Kungsängen så ansökte anhöriga i april i år om att få flytta mammans urna till gravplatsen vid Kungsängens kyrka. På det sättet skulle maken som har Alzheimers sjukdom även i fortsättningen kunna besöka sin frus grav några gånger i veckan. Anhöriga fick först avslag i kyrkonämnden för Västanfors och Västervåla församlingar men överklagade till länsstyrelsen som nu alltså också har sagt nej. De anhöriga har nu möjlighet att överklaga beslutet till Länsrätten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".