Ring P1 på Laotiska

Nu startar den Laotiska radion ”Ring P1”. Vid ”Follow-up training” i Luang Namtha så togs ett stort och viktigt steg mot en ”friare” radio i Laos. Efter hårt jobb och mycket diplomati lyckades Ring P1:s medarbetare Pether Öhlén och Linda Belanner övertyga radion om att starta det första ”fria” ring-in-programmet i Laos.

Formatet är ett Laotiskt ”Ring P1” och tanken är att lyssnaran för första gången kommer att kunna ringa in till radion och i direktsändning uttrycka sin mening i olika frågor. Programmet kommer att sändas på måndagar under vad som kan beskrivas som Laotisk ”prime-time”.
Att radion i Luang Namtha vågar starta ett program som detta tyder på att den hårda censur och statliga kontroll av radion har tinat upp lite och att den provinsiella ledningen visar stort mod.
Det kan tyckas vara ett litet steg men med Laotiska mått mätt så är detta ett gigantiskt kliv inte bara för radion utan även för de mänslkiga rättigheterna och yttrandefriheten i ett annars hårt kontrollerat mediaklimat.