I telefonen vecka 26 2003

 
Fredag den 27 juni Petter, busschaufför i Stockholm, tyckte att vi ska se Jarl/Moodyssons nya film terrorister, där de dömda i göteborgskravallerna får tala oemotsagda. Det kan behövas en annan bild, tyckte han. Ingemar i Stockholm talade könsroller och menade att det är fel av kvinnor att se sig som offer, ändrar man på den inställningen ändras mycket. Gerhard i Mölndal föreslog en fastighetsskatt av den modell som finns i Frankrike, där första huset är skattefritt men det andra huset beskattas, dvs sommarboendet. Luoise ville rensa i alkoholträsket, det finns så många olika produkter som inte är vad de utger sig för att vara. Cider som inte är cider, öl som inte är öl, utan blandningar av smaker och alkohol. Ingebritt ville ha bort öl som smakar frukt för att rädda barnen och ungdomarna. Doris i Kalmar undrade hur en förstaklassare kan få släktforskning i läxa ... Och Dejal ville ha EMU. Nu lämnar jag över till Gunilla Ivarsson. Och är inte tillbaks igen förrän i december, men vinter vill vi helst inte prata om nu, eller hur?
Torsdag den 26 juni Rolf tyckte att kraven på barnen i grundskolan är för höga. I varje fall tror jag att det var vad han menade. Kraven på svenska, engelska och matematik gör att de känner sig stressade. Solveig kommenterade morgonens Eko-nyhet om läget i svenska skolor med att man måste satsa mer på de barn som inte lär sg att läsa. Och man måste satsa snabbt. När de går i fyran kan det vara för sent. Gunnar berättade om en artikel han läst i en indisk tidning om hur man gör eunucker av pojkar i Indien. Är det verkligen så? Han ville ha ett klargörande reportage i ämnet. Och tipsade om att man kan läsa utländska tidningar på nätet. Ett ställe att börja är http://www.esperanto.se/kiosk/index.html Giovanna, transvestit, ville prata könsroller utifrån vad hon/han hört i radio. Britt tyckte att det är bra att man satsar miljoner på att hjälpa flickor som utsätts för våld och övergrepp i patrialkala invandrarfamiljer, men man måste också satsa på att lära männen att de inte kan bete sig illa mot kvinnor i Sverige. Rune ville tala taxeringsvärden och i synnerhet upptaxeringar p g a kustnära läge. Skillnad på bofasta och badgäster förespråkade han bl a. Och Karl Erik trodde att de höga matpriserna beror på att affärerna har för stora lager.
Onsdag den 25 juni Magnus pratade om alternativ till bensindrivna bilar, som t ex etanolbilar. Sonja ställde upp på den bildade aktionen mot fallskärmar etc. Det måste bli en förändring nu. Och det tyckte Sven också. Gun kunde inte förstå varför man inte ska ha körkort och registrering av båtar när man har det för skotrar? Är det en diskriminering av norr? Arne hade fått förklarat för sig att stängda polisstationer i sommar inte påverkar säkerheten utan bara handlar om att utredningar blir liggande lite längre. Han kände sig trygg med det. Och Otto menade att vår strävan efter lyx och prylar förstör landet och livet. Det är som gamla romarriket. Vi måste ha en ny moral, bli mer andliga och bry oss mindre om tingen. Kristina ville se fler program för äldre i SVT. Och Axel berättade en solskenshistoria från ett regnigt Stockholm - han och hans fru fick plötsligt ett paraply av en ung kvinna som tyckte att de behövde det bättre.
Tisdag den 24 juni Kicke hade lyssnat på P1 morgon och diskussionerna om läxor - för mycket eller för lite? - och detta fick minnena från den egna skolgången att komma fram. Maja ville ha euro. Hon är ofta i Tyskland och tycker att det funkar bra. Francy slog ett slag för Nationaldemokraterna och bjöd bl a på ett telefonnummer till dem. För övrigt tyckte hon att rånarluvedemonstranter skall förbjudas. Nils önskade större satsningar på kollektivtrafiken. Britt-Marie berättade att midsommarstången i Viby stals på midsommardagen. Bengt diskuterade Anna Lindhs uttalande om att skicka poliser till Irak. Han gillade det inte. Irma tyckte det var bättre när barnen var hemma med en förälder och inte var på dagis. Då var det mindre problem i samhället. Och Leo undrade om man skulle dricka vitt eller rött vin för att förbättra diabetesen?
Måndag den 23 juni Många dog i trafiken i midsommarhelgen. Och trafiken var det flera som ville tala om. Britt-Marie i Upplands Bro ville ha fler trafikpoliser och hårdare straff. Hon menade att trafikmoralen försämrats. Roland på Österlen höll med och ville också han se fler poliser på vägarna. Marja i Falun berättade om tryckluftsdrivna bilar som ett alternativ i städerna. Varför hör man inget om dem i Sverige? Siv på Gotland ville återinföra helgdagar. Vi behöver fler helgdagar. Och midsommar kunde gott ligga kvar på sin gamla plats - och då skulle det vara midsommarafton idag. HOMO har åkt business klass-flyg och Bengt i Örebro tyckte att det var en vanlig storm i vattenglaset. Det handlar om tid och tillgång till biljetter. Det viktiga är om folk gör sitt jobb bra. Det här är en grej som förstoras upp av journalister och som kommer att pumpas ut hela dagen och bara medför att folk misstror tjänstemän ännu mer. Eva i Västervik menade att den dåliga trafikmoralen handlar om att vi måste få en moral redan från barnsben. En respekt för regler och lagar som idag saknas. Helena talade för EMU. Och Björn emot.