I telefonen vecka 29 2003

 
Torsdag 17 juli: Det är alltjämt EMU som dominerar när telefonslussen öppnar halvnio. Men lite variation måste vi ha, så därför öppnade vi med Åkes synpunkter på 'kubasvensken'. Åke ansåg att Gehzalis bakgrund, yrkesbana mm skulle klarläggas. Han ansåg detta nämligen viktigt, eftersom han nog begrep att det var al-Qaida som bekostat den dyrbara resan till Afghanistan. Bland EMU-uppringarna kan nämnas Aino, som finns i Leksand om sommaren och i Spanien på vintern. Aino var bekymrad över att svenska pensioner kommer att räknas om (reduceras) vid en eventuell övergång till Euro. I Spanien har pensionärerna ca 600 Euro i månaden att röra sig med och i ett jämställt Europa så kommer det inte att accepteras att svenska pensioner kanske ger 1500 Euro. Men motfrågan blir ju då hur övriga EU ska kunna ta ifrån svenskarna deras redan uppnådda förmåner? I morgon är det veckans sista program och jag hoppas att ni är på alerten! Lennart B. Onsdag 16 juli:
EMU och Euron blir säkert återkommande samtalsämnen fram till dagen för folkomröstning. Nästan alla samtal till slussen hade anknytning till EMU idag. Men några hade andra saker på hjärtat. Tora i Vänersborg t.ex. Hon tyckte att vi borde ta efter USA och ID-märka befolkningen. Ungefär som boskap. Och det kan ske med hjälp av datachips och en särskild märkning på ena handen. Då skulle vi slippa alla bedrägerier med kontokort, ansåg Tora. Hon hade dessutom funnit stöd för tanken i Uppenbarelseboken i Bibeln. Egon i Falkenberg talade för 'en stor grupp besuttna pensionärer', som blivit avlurade 150 miljarder kronor i samband med saneringen av statens finanser. Egons argumentering innebar emellertid att han förklenade och förringade personer med annan uppfattning än den han själv hyser. Det gjorde samtalet något mer kortlivat än vad själva ämnet förtjänade. Werner i Ölme ondgjorde sig över bankernas valutaväxlingsinkomster. Den officiella växelkursen och bankernas stämmer inte överens. Bankerna tjänar extra på högre kurs, samtidigt som dom tar ut en växlingsavgift, vilket gjorde Werner minst sagt förgrymmad. Lisbeth, en värmländska som ringde från Skåne, var i alla fall glad. Det var vad hon i stort sett ville säga. 'Jag är glad och nöjd och lever i ett fint och rikt land'. Vi hörs i morgon - torsdag. Lennart B. Tisdag 15 juli:
I går fyllde Kronprinsessan Victoria 26 år. Som vanligt kunde det officiella gratulerandet betittas i tv. Lizzy i Stockholm var först på plan och hon gillade inte att kronprinsessan titulerades av programledaren, som dessutom blev generad när hon vid några tillfällen duade Victoria. EMU-frågan kom annars att dominera dagens program. Vi får väl vänja oss vid att EMU blir ämnet en lång tid framåt. Några svar på alla frågor - från Nej-sidan eller Ja-sidan - om hur det i framtiden blir, lär vi inte få. Det är nämligen ingen som med säkerhet vet. Väl mött vid apparaten i morgon! Lennart B. Måndag 14 juli:
Efter en mycket vacker och solig sommarhelg kändes det lite instängt på studiostolen i morse. Men Eva och Birgitta livade upp stämningen betydligt med hett engagemang i EMU-diskussionen. Tom i Stockholm förde ett längre resonemang om EMU och ansåg att detta projekt enbart syftar till att stärka en centraliserad maktapparat. Anders i Norrköping var nämndeman och hade rest runt och studerat svenska fängelser. Han lät förfärad över att standarden i svenska fängelser är så hög. Där spelar de ju t.o.m. fotboll, sa Anders. Uppenbarligen tyckte han att en fängelsevistelse mer lutade åt semesterhållet än åt ett verksamt straff. Något förvirrad blev jag av ett samtal med Roland i Uppsala, eftersom jag aldrig fick klart för mig vad han hade på hjärtat - och det fick nog inte lyssnarna heller. Så kan det bli ibland. Vi hörs i morgon! Lennart B.