Fyra frågor till Tomas Tengby

Hur skulle du beskriva din debattstil?
– Jag vill försöka förstå hur folk argumenterar, hur de kommit fram till det de tycker. Det handlar mer om att försöka förstå människors syn på tillvaron och världen än om att diskutera fakta hit och dit. Det är roligt att möta människorna, att se vilka de är. Och att småbråka och gnabbas med dem lite hjärtligt. De flesta svarar på det och tycker det är kul.

Vilka samtal är svåra?
–  De när personen tycker något utan att det finns en argumentation bakom. Då kan jag inte gå vidare, då tar det slut. Då för jag in motsatta åsikter för att de ska argumentera för sin sak.

Om du blir irriterad då, märks det?
– Nej, jag blir inte irriterad på vad folk tycker. De olika åsikterna är jättekul. Men jag kan bli frustrerad när knepen för att få igång ett samtal inte funkar. Och jag kan bli lite trött när det kommer en väldigt välkänd debatt med kända argument.
Vid sådana tillfällen kanske lyssnarna tolkar det som att jag tycker tvärtom, fast det handlar om att jag är så urbota trött på att ha hört samma argument tusen gånger. Och jag måste tillstå att det är oproffsigt att den tröttheten hörs.

Hur har programmet utvecklats tycker du under de här tio åren? Ser du någon skillnad på hur debatten förs?
Jag tycker att programmet bara blir bättre och bättre. Framför allt att det är en sådan bredd på inringare, folk ur alla grupper och åldrar. Det är en härlig utveckling att så många tycker att det är naturligt, den självklaraste sak i världen, att ringa och säga sin mening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista