"Man lever på lögnen att kärnkraften ska rädda klimatet"

POLITIK: Ett lyssnarsamtal om kärnkraften fick bloggaren Lasse Karlsson att reagera. Här har vi bjudit in honom till att skriva  i Sverige.

Håller du med Lasse?

I Sverige är det i lag förbjudet att bygga nya kärnkraftreaktorer. I sitt valmanifest lovade allianspartierna att detta förbud inte skulle rivas upp under mandatperioden. I sin regeringsdeklaration upprepade statsministern detta löfte. Men idag vet vi att detta var lögner på högsta politiska nivå. Snart lägger nämligen regeringen fram den proposition där man föreslår att nybyggnadsförbudet ska avskaffas.
Det är med sådana lögner och sådant förakt för demokratin som kärnkraftindustrin hålls vid liv. Just nu lever man högt på lögnen om att kärnkraften ska rädda klimatet. Men som professor Christian Azar sagt behöver kärnkraften klimatet mer än vad klimatet behöver kärnkraften. Konsumentverket har redan prickat E.ON för dess reklamkampanj om att kärnkraften är koloxidfri.
De problem som ledde till att samtliga riksdagspartier vid folkomröstningen 1980 ville stoppa kärnkraftutbyggnaden är lika stora år 2010. Men idag diskuteras de inte.  Kärnkrafthökar som Jan Björklund tycks till exempel inte bry sig om att avfallsfrågan är olöst och att civil kärnkraft ökar risken för kärnvapenspridning. 

Läs mer:

Vill du också skriva ett blogginlägg för Ring P1 i ett aktuellt ämne? Hör av dig till oss på debattforum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista