Behöver lagen för whistleblower skärpas?

Whistleblower vill ha ny lag

1:00 min

"Det är skillnad på att HA rätt och FÅ rätt" sa arbetsgivaren till prästen Göran Sagen i Lima när han blev en whistleblower, berättar han i Ring P1. Trots att han hade skrivit 13 A4-sidor om det han ansåg var missförhållanden på arbetsplatsen diskuterades aldrig innhållet. Göran tycker att arbetsgivaren ska vara skyldig att utreda sakfrågan. Alltför ofta sopas problemen under mattan, menar han.  "Anmälan har aldrig diskuterats med mig".

Ingegerd Blomqvist från Uddevalla håller med Göran Sagen men tycker framförallt att facket måste ge whistleblower bättre stöd.

Karin i Stockholm har mejlat Ring P1: "... I sjukvården, åtminstone landstingsägd, är det väldigt vanligt att sjuksköterskor aktiva i facket håller sig väl med chefer längre upp i toppen och samtidigt utbildar sig i fackets regi med medlemmarnas pengar för att sedan bli chefer. Det är klart att dom inte vill konfrontera ledningen och 'ställa till med besvär'."

Vad tycker du?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista