Foto: Roger Vikström/Scanpix.
Debattkollen

Bildt misstros av Ring P1-debattörer

här
2:07 min

Förtroendet för Carl Bildt och hans förmåga att representera Sverige i Libyenfrågan är mycket lågt bland Ring P1-debattörerna. Här är en sammanfattning av debatten hittills – men forsätt gärna diskutera i den här eller den förra artikelns kommentarsfält!

Carl Bildts styrelseuppdrag i Lundin Petroleum, dåvarande Lundin Oil, må vara överspelat. Men att det fortfarande drar ner förtroendet för honom är tydligt, åtminstone bland Ring P1:s debattörer. Det verkar finnas en generell känsla av misstroende mot utrikesministern, delvis på grund av Lundin Petroleum men också hans internationella kontaktnätverk. Signaturen Karin W skriver till exempel att hon ”har en känsla av att Carl Bildt ägnar sig åt politiskt mingel och solar sig bland staters representativa kretsar.”

En del i Ring P1:s forum ser samma sak som något positivt - att Sverige har en utrikesminister som rör sig bland maktens människor. Signaturen Beskol skriver: ”Han är kanske efter Palme den ende politiker från Sverige som man har stor respekt för i utlandet. Då menar jag inte bara inom EU utan Balkan, Afrika och Asien.”

Många debattörer är mycket fördömande vad gäller Carl Bildts uttalande om att inte välja sida gällande våldsamheterna i Libyen (hör det ). Även om uttalandet blev misstolkat i media är det problematiskt att Sveriges utrikesminister är så dålig på att kommunicera att sådana missförstånd är möjliga. Några debattörer lägger även till att Carl Bildts tydligare ställningstaganden på Twitter faktiskt inte räknas.

Nu när det har gått mer än en vecka efter det omtalade uttalandet står det klart att Bildt inte tänker välja sida - det vill säga uppmana Kadaffi att avgå, läs mer om det i . Ring P1:s debattörer har viss förståelse för ministerns agerande i det här fallet, men den allmänna uppmaningen verkar vara att Bildt ska tala ur skägget och ta ställning.

Även om förtroende för Carl Bildt generellt är lågt i Ring P1:s debattforum hörs en del röster som är glada över hans försiktighet när det gäller fördömande av Kadaffi. Signaturen Ernest skriver: ”Det är inte självklart att man skall ge stöd åt någon av parterna i konflikten om man inte vet vad båda parterna står för eller vill åstadkomma. (…) vad vet vi om vilka mål upprorsmakarna har eller döljer under namnet demokrati?”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".