Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Hysén kommer ut som homosexuell

Anton Hysén, Glenn Hyséns yngste son, har kommit ut som homosexuell i fotbollsmagasinet . Tidningen kallar honom för "Sveriges första fotbollsbög" och på framsidan citeras Hyséns desperata fråga: "Var fan är alla andra?". Han kan inte erinra sig en enda svensk elitspelare som varit öppet homosexuell.

Varför har så få kommit ut i fotbollsvärlden? Hur ska elitfotbollen bli mer öppen för olika sexualiteter?

Fotbolls-VM 2022 kommer att hållas i ett land där homosexualitet är förbjudet: Quatar. Det beslutades i december förra året och möttes direkt av kritik: Vad ska homosexuella fotbollsfans och -spelare göra i ett sådant land? FIFA:s ordförande Sepp Blatters lösning på problemet var enkel: homosexuella fans eller spelare får helt enkelt får låta bli att ha sex under VM.  

Aftonbladets sportkrönikör Lasse Anrell konstaterade i samma veva att .

Anton Hysén hoppas att hans val att vara öppen med sin sexualitet kan inspirera andra att göra samma sak. Att hans pappa Glenn Hysén tycker samma sak får man anta, bland annat därför att han invigningstalade på Pridegalan 2007.

Anton Hyséns beslut att vara öppen med sin sexualitet har fått genomslag även internationellt. Bland annat brittiska har gjort ett porträtt av den unga fotbolsspelaren.

Men fotbollsvärlden har fortfarande långt kvar innan den kan anses öppen och fördomsfri. Vad tror du att det beror på? Och hur kan det förändras?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".