Politiker försörjs även efter avgång

0:26 min

Många av alliansens före detta lokalpolitiker försörjer sig nu på visstidspension - trots att de själva förespråkar arbetslinjen. Ring P1-debattören Jennifer tycker att politikerna har förtjänat pengarna och att omvärldens protester mest tyder på avundsjuka.

Borde politiker bli försörjda även efter att de slutat?

Av 450 politiker som under första halvåret 2011 har tagit ut visstidspension tillhör 180 något av Allianspartierna, enligt en granskning som Sveriges radios lokala kanaler har gjort.

Lars Claesson i Ängelholm är fly förbannad:

Men Jennifer tycker att ilskan mest tyder på missunsamhet. Så här skriver hon på Ring P1:s :

Jag har bott ett år i Sverige efter 14 år utomlands, jag slås av hur avundsjuka svenskar är. Missunsamma. Självklart ska politiker ha pension efter sitt jobb som förtroendevalda! Tror inte det finns något annat land där dessa "nyheter" skulle sälja så bra som i Sverige. Ut med den svenska avundsjukan!

En av politikerna som har rätt till försärjning fram till att hon går i ålderspension är moderaten Kristina Axén Olin, tidigare finansborgarråd i Stockholm. Hon har rätt till 46 000 kronor i månaden, skriver Ekot.

– Jag tycker fortfarande att det är rimligt med arbetslinjen. Det är inte så att finansborgarråd i Stockholm är ett vanligt arbete; jag är rätt stolt över att jag jobbade dygnet runt, säger hon till Ekot.

Tycker du inte att det borde finnas några krav på er att söka andra jobb? Andra arbetslösa måste söka jobb för att få a-kassa?

– Det här är ingen a-kassa, jag ser snarare det här som ett avgångsvederlag, säger Kristina Axén Olin.

Ring P1-lyssnaren Sven Hultman i Brösarp tycker att det är viktigt att man inte drar alla politiker efter en kam - de allra flesta lokalpolitiker jobbar nästan helt ideellt: