debattkollen

"Krogmaffian gnuggar sina händer"

Sänkningen av krogmomsen gynnar kriminella, stadsbor och välbärgade. Det är den sammantagna slutsatsen av Ring P1:s webbdebatt kring skattesänkningen. Vad tycker du? Fortsätt gärna diskutera!

Tanken med den föreslagna halveringen av restaurangmomsen är att skapa fler jobb och därigenom sätta lite mer sprutt på Sveriges ekonomi. Men de flesta av Ring P1:s debattörer är tveksamma till att det verkligen kommer att bli resultatet. Så här skriver Richard:

Jag tror inte att sänkt restaurangmoms leder till flera jobb. I den mån det ger flera restaurangbesökare så får nog den befintliga personalen ta hand om dem också.

Men några hyser ändå hopp om att sänkningen kan skapa fler jobb. Gunnar Nilsson nöjer sig med att konstatera att han alltid tycker att en skattesänkning är rätt - oavsett om den genererar jobb eller ej.

Signaturen Arg-Tomas tycker att momsen istället borde sänkas på råvaror eller andra matprodukter som tillagas hemma. Det skulle gynna alla de låginkomsttagare som ändå inte har råd att gå på restaurang. Arg-Tomas får mothugg med argumentet att dessa personer kanske skulle råd att äta ute om momsen nu sänks på restauranger.

Peter tror inte ens att det kommer bli några prissänkningar att tala om. Istället skulle det nya överskottet landa rakt ner i krögarnas fickor:

Precis som att restaurangerna skulle sänka priserna. Tror inte det.

Krögarna, stadsbor och välbärgade kommer alltså att tjäna pengar på momssänkningen, enligt Ring P1:s debattörer. Men det finns en grupp till som kommer upp i debatten: Kriminella. Att det pågår mycket fiffel och båg i restaurangbranschen verkar de flesta vara överens om. Så här skriver Stoffe Berg:

Ja, vad ska man säga. Nu har vi återigen gått de kriminellas ärenden. Men okej. Om vi samtidigt blir hårdare med att bevaka skatteintäkterna och även den så kallade beskyddarverksamheten så kan man ju hoppas att det faller väl ut. (…) Dags för polisen att vara mer på krogen och då i civil skepnad så man kan stänga ner alla krogar som serverar folk som är för fulla.

Vilka utmålas då som förlorarna i skattesänkningen? Pensionärerna, framförallt. Lars Olov skriver:

Utelivet är inte starkt prioriterat bland oss pensionärer, men hjälpa till att betala för sänkningen kommer vi inte undan med.

Här hittar du den ursprungliga debatten: